Login of registreer om een bestelling te plaatsen
Word Canteen-punt en nodig jouw medewerkers uit

Wat bepaalt ons eetgedrag?

Canteen-punt worden 2

De hele dag door maak je een heleboel voedselkeuzes. Een ontbijt met yoghurt of met brood? Een stuk pizza of een kom soep? Zelf koken of naar het eetcafé om de hoek? Je denkt vast dat je zelf bepaalt waar je zin in hebt. Maar is dat wel zo? Dat zoeken we in deze blog voor je uit.

Voedselomgeving

Het zit zo: mensen bepalen hun gedrag niet alleen uit zichzelf. De omgeving – de plek waar je bent of de situatie waarin je verkeert – beïnvloedt je keuzes. Toegepast op eetgedrag gebruiken we de term ‘voedselomgeving’.

Ben jij immuun voor je voedselomgeving? Neen. Wat dacht je van de geur van vers brood die je eetlust opwekt? Of de man aan de bar die zijn kom ramen smaakvol opslorpt en je het water in de mond doet lopen? Of misschien zit je een beetje krap bij kas en is een roerei met wat restjes het perfecte koningsmaal?

Volgens het ‘Gedragswiel’,  dat ontwikkeld werd door het Vlaams Instituut Gezond Leven, zijn er vier soorten factoren die jouw eetgedrag kunnen beïnvloeden. Lees je mee?

1. Fysieke aspecten

Is er in je buurt, thuis of in de bedrijfskantine, altijd een volle fruitschaal? Dan grijp je sneller naar een sappige peer dan wanneer je die in de winkel zou moeten halen. Je maakt dus moeiteloos en zonder nadenken  een gezonde voedselkeuze. Maar het kan ook andersom. Loop je na het werk langs een reeks heerlijk ruikende streetfoodbars? Tja, soms is niet stoppen ook geen optie, toch? 

Je laat je dus verleiden door wat beschikbaar, toegankelijk en bereikbaar is. Kortom: je kan het eetgedrag van mensen in een positieve richting sturen als je ervoor zorgt dat gezond en milieuverantwoord voedselmakkelijkste keuze is.

2. Sociaal-culturele aspecten

Bepaalde eetgewoonten zijn diep geworteld in onze cultuur en opvoeding. Zoals het spreekwoord luidt: het is er met de paplepel ingegoten. Ben jij, zoals veel Belgen, ook verzot op frieten met een klodder mayonaise erop? 

Ook de sociale context speelt een rol in je eetgedrag. Neemt iedereen in je gezelschap een cocktail? Dan laat je misschien de plateau met mocktails aan je voorbijgaan, ook al had je jezelf voorgenomen om geen alcohol te drinken. Dit noemen we sociale beïnvloeding. Je past je eetgedrag aan de groep of tafelgenoot aan.

Gezond pauzeren op het werk

3. Economische aspecten

De prijs van voedsel heeft een directe invloed op ons eetgedrag. Vind je de gezonde optie te duur? Dan belandt het simpelweg niet in je winkelkar, en dus ook niet op je bord.  Voor mensen met een lage sociaaleconomische status is dit een barrière om gezonder te eten.

4. Politieke aspecten

Je kan dit aspect verder uitbreiden en het toepassen op voedingsregels die gelden in (kleine) gemeenschappen. Bijvoorbeeld thuis, op je werk, of in het land waar je woont. Denk aan afspraken als alleen frisdrank in het weekend, altijd gratis drinkwater op kantoor of de invoering van het voedselkeuzelabel NutriScore. Je begrijpt dat ook deze aspecten dagelijks je eetgedrag thuis en op het werk beïnvloeden.

gezonde lunches op het werk

Gezonde en positieve werkomgeving

Met Canteen helpen wij jou en je collega’s om betere voedselkeuzes te maken op het werk. We maken het je gemakkelijk en bieden in onze one-stop-shop een compleet pakket aan: van gezond klaargemaakte werk-of zakenlunches tot een uitgebreid assortiment van verantwoorde snacks, drinks zonder kunstmatige zoetstoffen en vers lokaal fruit. Benieuwd naar ons menu? 

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven, De context die ons eetgedrag bepaalt

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Gerelateerde posts

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste acties en lunchinspiratie in je mailbox.

Canteen_gezonde_lunch_sfeer
Bestelling

Krijg 15 euro korting op jouw eerste bestelling!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang € 15 korting op je eerste bestelling vanaf € 75. Je ontvangt wekelijks de beste acties en lunchinspiratie in je mailbox. Je kan je hiervoor altijd uitschrijven.
Ik ga akkoord dat Canteen mijn gegevens opslaat en gebruikt om mij voor deze doeleinden te contacteren in overeenstemming met het privacybeleid.

Je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief!

Met de kortingscode CANTEEN15 krijg je € 15 korting op je eerste bestelling.